Year 4 : Summer // Week 1 : Monday

GOOD MORNING! WELCOME TO VIRTUSKOOL

YEAR 4 : SUMMER

SUMMARY CARD:

WEEK 1 : MONDAY

MATHS: Fractions, decimals & percentages; decimal arithmetic
ENGLISH: Prefix & suffix rules

SCIENCE: Classification of living things; the immune system
HISTORY: Neil Armstrong; Ibn Battuta
GEOGRAPHY: Planet Earth

FRENCH: Counting 1 to 20
RELIGOUS STUDIES: Buddha
IT: How computers work
MUSIC: How to compsoe music
ART: How to draw a seahorse

See Summary Card

TO BEGIN CLICK ON THE FIRST SESSION BELOW

 MORNING SESSION 1

 9:00 AM

Lesson 1: MATHS

FRACTIONS PART I
5 mins

 9:05 AM

QUIZ TIME

5 mins

[qsm quiz=28]
[qsm quiz=1]

 9:10 AM

Lesson 2: MATHS

FRACTIONS PART II
5 mins

 9:15 AM

QUIZ TIME

5 mins

[qsm quiz=29]
[qsm quiz=2]

 9:20 AM

Lesson 3: HISTORY

NEIL ARMSTRONG
5 mins

 9:25 AM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=3]

WELL DONE! SARGEANT SQUIRREL SAYS TAKE A 15 MIN BREAK

Credit: Reddit

9:00am Session 1

 MORNING SESSION 2

 9:45 AM

Lesson 4: SCIENCE

BIOLOGY: CLASSIFICATION PART I
5 mins

 9:50 AM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=5]

 9:55 AM

Lesson 5: FRENCH

COUNT: 1 TO 20
10 mins

 

 10:05 AM

Lesson 6: MUSIC

COMPOSING MUSIC
5 mins

 10:10 AM

ACTIVITY

5 mins

Look around the room, or outside, and find an object; then hum a melody that describes that object; see if your mum and dad can guess what the object is!

WELL DONE! LARRY SAYS TAKE ANOTHER 15 MIN BREAK

Credit: Reddit

9:45am Session 2

 MORNING SESSION 3

 10:30 AM

Lesson 7: ART

DRAW A SEAHORSE
Follow along and draw, you’ll need a paper and pen
10 mins

 10:40 AM

ACTIVITY

20 mins

NOW COLOUR IN YOUR SEAHORSE

WELL DONE! TAKE ANOTHER 15 MIN BREAK

Credit: IMGLOLS.COM

10:30am Session 3

 MORNING SESSION 4

 11:15 AM

Lesson 10: GEOGRAPHY

PLANET EARTH
7 mins

 11:22 AM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=7]

 11:27 AM

Lesson 11: ENGLISH

PREFIXES
5 mins

 11:32 AM

QUIZ TIME

5 mins

[qsm quiz=31]
[qsm quiz=8]

 11:37 AM

Lesson 12: ENGLISH

SUFFIXES PART I
5 mins

 11:42 AM

QUIZ TIME

5 mins

[qsm quiz=32]
[qsm quiz=9]

WELL DONE! FRANKIE FROG IS CHILLING. WHY DONT YOU TAKE ANOTHER 15 MIN BREAK

Credit: chipsragsdale.com

11:15am Session 4

 MORNING SESSION 5

 12:00 PM

Lesson 13: SCIENCE

THE IMMUNE SYSTEM: PART I
5 mins

 12:05 PM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=23]

 12:10 PM

Lesson 14: MATHS

ADDING DECIMALS
12 mins

 12:22 PM

QUIZ TIME

5 mins

[qsm quiz=30][qsm quiz=20]

 12:27 PM

Lesson 15: MATHS

NO LESSON

 12:27 PM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=21]

WELL DONE! TAKE A BREAK FOR LUNCH

Credit: LaMona Studio

12:00pm Session 5

 AFTERNOON SESSION 6

 2:00 PM

Lesson 16: COMPUTER SCIENCE

HOW COMPUTERS WORK PART I
5 mins

 2:05 PM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=15]

 2:10 PM

Lesson 17: READING COMPREHENSION

THE FOX & THE CROW
5 mins
[sc name="spr-foxcrow"]

 2:15 PM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=12]

 2:20 PM

Lesson 18: RELIGIOUS EDUCATION

BUDDHISM
5 mins

 2:25 PM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=17]

WELL DONE! TAKE ANOTHER 15 MIN BREAK

Credit: stomp.com

2:00pm Session 6

 AFTERNOON SESSION 7

 2:45 PM

Lesson 19: HISTORY

IBN BATTUTA
5 mins

 2:50 PM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=18]

 2:55 PM

Lesson 20: ENGLISH

SUFFIXES PART II
5 mins

 3:00 PM

QUIZ TIME

5 mins

[qsm quiz=33]
[qsm quiz=22]

 3:05 PM

Lesson 21: ENGLISH

SUFFIXES PART III
5 mins

 3:10 PM

QUIZ TIME

5 mins
[qsm quiz=24]

WELL DONE! SARGEANT SQUIRREL AGAIN – TAKE A FINAL 15 MIN BREAK BEFORE THE BIG QUIZ

Credit: Reddit

2:45pm Session 7

 WRAP UP QUIZ

 3:30 PM

THE QUIZ

15-30mins
[qsm quiz=19]

CONGRATULATIONS – THE DAY IS OVER

Credit: giphy.com

3:30pm Wrap Up Quiz